Butterkaka med mandelfyllning

Serverar: 12 portioner

En riktigt saftig butterkaka med god fyllning.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 11/4 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • Mjöl till utbakning
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 3 msk smör
  • 2 tsk kardemumma
  • Degen kan också fyllas med smör, socker och torkad frukt,apelsinskal, suckat och russin
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken. Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt socker, ägg och degspad och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt c:a 20 minuter.
    2. Fyllning: Riv mandelmassan och rör ut med smör och kardemumma.
    3. Arbeta upp degen och kavla ut den till en rektangulär kaka,c:a 25 gånger 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Skär i c:a 3 cm.breda bitar och lägg dem i en smord form med löstagbar kant. Låt kakan jäsa övertäckt i c:a 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader c:a 20 minuter.
    4. Glasera före serveringen med florsocker utrört i lite vatten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben