Cajun räkor

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • Kryddmix
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • finhackad lök
  • finhackad bladselleri
  • 2 st urkärnade, finhackade gröna spansk peppar
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 1 dl vetemjöl
  • 5 dl fiskbuljong
  • 125 gram smör eller margarin
  • 2 dl mycket finhackad purjolök
  • Till servering
  • Kokt ris
  • 1,2 kilo räkor (ca 500g skalade)
  • Instruktioner

    Skala räkorna och ställ kallt. Blanda salt, cayenne-, vit- och svartpeppar, basilika och timjan. Blanda och ställ åt sidan. Blanda finhackad lök, bladselleri och finhackad grön spansk peppar. Blanda och ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en stekpanna tills den börjar ryka svagt. Blanda i mjölet, lite i taget. Rör om hela tiden tills redningen är mörkbrun, 3-5 minuter. Tag av pannan från värmen och rör i grönsaksblandningen. Tillsätt 2-3 tsk av kryddmixen. Sätt på riset. Koka upp buljongen, tillsätt redningen lite i taget och rör om väl. Sänk värmen och låt småputtra c:a 5 minuter, rör om hela tiden. Smält smöret i en kastrull, fräs räkorna och purjolöken i smöret en minut. (Smalare alternativ: värm i redningen i stället). Tillsätt den redda buljongen, hetta upp och späd ev. med mer buljong. Rör om och skaka kastrullen omväxlande under tiden. Om såsen skär sig, tillsätt ytterligare 2 msk buljong eller vatten och skaka kastrullen tills såsen går ihop igen. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddmixen. Rör om väl och servera med riset.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben