Camillas pumpapaj

Serverar: 6 portioner

Jag har aldrig förr varken bakat eller ätit pumpapaj. Har ärligt talat inte tyckt att det verkat så gott. Men så igår bakade jag denna och den är verkligen mumsig! Jättesmarrig med vispad grädde eller glass till. Perfekt till Halloweenfesten! Så har du aldrig heller provat så tycker jag verkligen du ska göra det nu när du hittat detta recept! Lycka till!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • Förberedelser av pumpan
  • 0,5 kg fruktkött från en pumpa (inget skal eller kärnor)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning
  • 1,75 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur pumpan och skär fruktköttet i tärningar. Koka med vatten, salt och socker i ca 40 minuter. Tryck pumpbitarna genom en sil så att det blir pumpamos. Låt moset svalna.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i smord pajform. Degen behöver gå ganska högt upp på kanterna.
    3. Vispa ägg och farinsocker lätt och häll i pumpamoset. Blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i pajskalet. Grädda i ca 50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är färdig. Stickan ska inte vara kletig.
    4. Serveras ljummen eller kall med glass och/eller vispad grädde till.

    Liknande recept

    1.5
    2 h 20 min
    17

    Kommentarer (8)

    alda96 26 oktober 2008

    hur länge ska pajskalet gräddas

    Camilski 26 oktober 2008

    Pajskalet behöver inte förgräddas. Hälsningar Camilla

    alda96 27 oktober 2008

    jag tittade på dem andra recepten och e du säker på att det ska koka 40 min för på de andra stog det 15-20

    Camilski 27 oktober 2008

    Ja, enl mitt recept så ska det kokas i 40 minuter och resultatet blev jättebra! Men du får gärna prova med kortare tid =) Hälsar Camilla

    alda96 27 oktober 2008

    om men det e ju såhär att jag ville gärna andvända pumpan till att lägga ut framgör dörren och det lättaste sättet att få ur fruktköttet var ju att skrapa ut med en sked allså blev det typ strimlad ska man koka den lika länge även om den inte var i bitar

    Pita2 27 november 2009

    Oväntat gott! Min paj blev lite blöt så den gräddades i ca 20 minuter extra. Blev saftig och god med en smak som påminner lite om kalvdans med kanel.

    Meita 26 maj 2010

    Min blev också lite blöt men jättegod. Jag gjorde fel när jag blev orolig att pumpan skulle brinna vid sig i kastrullen och hällde på lite vatten, det var säkert det som gjorde blötan svår att gräddas bort. skall absolut göra om! Pumpan sägs ju vara riktigt nyttig :)

    lebensraum 27 oktober 2012

    God paj, jag tog 1 dl socker och något mindre mjölk samt grädde. Det blev bra!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben