Cauliflower cheese

Serverar: 4 portioner

Som den brittiska släktingen till mac´n´cheese är cauliflower cheese gjord på blomkål istället för makaroner. Supergod, billig vardagsmat som passar till en mängd olika tillbehör - om du nu inte slevar i dig den som den är! Den nötiga ostsmaken kommer från den nygamla favoriten näringsjäst som du hittar i din välsorterade matbutik eller i hälsokostbutiker. Näringsjäst, som även kallas bjäst, innehåller B-vitaminer och liknar små gula flingor som kan strös över mackor, soppor, gratänger och ger dig en naturlig umamirik ostsmak. Använd den med andra ord som du annars skulle använda riven parmesan. Glutenfritt, laktosfritt och äggfritt.

Ingredienser

  • 1 mellanstort blomkålshuvud
  • Ca 4 dl matlagningsgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl näringsjäst, bjäst
  • 1 tsk muskotpulver
  • 2 tsk gurkmeja
  • Grönsaksfond eller buljong
  • Smör, t ex mjölkfritt
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Servering
  • Krasse
  • Tunt skivade rödbetor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Skär blomkålen i mindre buketter (spara stammen till exempelvis blomkålssoppa en annan dag) och sjud dem i grönsaksbuljong i ca 4 minuter.
    3. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt dem rinna av och häll sedan ner blomkålsbuketterna i en bunke.
    4. Tillsätt matlagningsgrädde, skivad vitlök, näringsjäst, muskot, gurkmeja och en nypa salt och peppar. Rör om så att all blomkål täcks och häll över i en smörad eller oljad ugnsform.
    5. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Sätt gärna på "grill" de sista 5 minuterna så att gratängen får en fin yta.
    6. Dekorera gratängen med krasse och tunt skivade rödbetor

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben