Charlottalimpa. Två stycken formbröd
Saftigt matbröd med råg- och dinkelflingor. Bakas med rågsurdeg som tillretts i proportionerna 60 g mjöl/100 g vatten.
Man kan prova att byta ut surdegen mot 25 g jäst, 360 g vatten och 220 g grovt rågmjöl.
Ingredienser
580 g aktiv surdeg
400 g vatten
30 g sirap (eller honung)
400 g vetemjöl (ekologiskt)
100 g grovt rågmjöl (ekologiskt)
100 g dinkelflingor
100 g rågflingor
2-3 tsk salt
(pomeransskal)
Instruktioner
- Rör ihop surdeg, 300 g av vattnet samt sirap. Låt detta stå i 5-10 minuter.
- Tillsätt mjölet (men inte flingor) och arbeta degen i 5 minuter.
- Tillsätt flingor, salt och resten av vattnet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Det blir en ganska lös "smet".
- Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar olika lång tid bland annat beroende på omgivningens temperatur. Räkna med 3-5
- timmar.
- Vänd ikring den jästa ddegen i bunken. Använd en slev eller bred slickepott och lyft degen från sidorna och dra mot mitten.
- Smörj två stycken 1,5 liters brödformar. Häll eller sleva upp degen i formarna. Jämna ut med en sked som doppats i vatten för
- att degen inte ska klibba fast.
- Sikta vetemjöl (ca 0,5 dl) i ett tunt lager över degen. Dra med en gaffel kors och tvärs i mjölet och ytligt i degen.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Låt degen jäsa i tills degen höjt sig till kanten på formen. Det kan ta 2 till 3 timmar.
- Ställ formarna på ett galler längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och baka i 45-50 minuter.
- Låt limporna svalna på galler under bakduk. Brödet är som bäst efter något dygn.
Liknande recept
Kommentarer (0)