Charlottalimpa. Två stycken formbröd

Serverar: 2 portioner

Saftigt matbröd med råg- och dinkelflingor. Bakas med rågsurdeg som tillretts i proportionerna 60 g mjöl/100 g vatten. Man kan prova att byta ut surdegen mot 25 g jäst, 360 g vatten och 220 g grovt rågmjöl.

Ingredienser

  • 580 g aktiv surdeg
  • 400 g vatten
  • 30 g sirap (eller honung)
  • 400 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 100 g grovt rågmjöl (ekologiskt)
  • 100 g dinkelflingor
  • 100 g rågflingor
  • 2-3 tsk salt
  • (pomeransskal)
  • Instruktioner

    1. Rör ihop surdeg, 300 g av vattnet samt sirap. Låt detta stå i 5-10 minuter.
    2. Tillsätt mjölet (men inte flingor) och arbeta degen i 5 minuter.
    3. Tillsätt flingor, salt och resten av vattnet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Det blir en ganska lös "smet".
    4. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar olika lång tid bland annat beroende på omgivningens temperatur. Räkna med 3-5
    5. timmar.
    6. Vänd ikring den jästa ddegen i bunken. Använd en slev eller bred slickepott och lyft degen från sidorna och dra mot mitten.
    7. Smörj två stycken 1,5 liters brödformar. Häll eller sleva upp degen i formarna. Jämna ut med en sked som doppats i vatten för
    8. att degen inte ska klibba fast.
    9. Sikta vetemjöl (ca 0,5 dl) i ett tunt lager över degen. Dra med en gaffel kors och tvärs i mjölet och ytligt i degen.
    10. Värm ugnen till 225 grader.
    11. Låt degen jäsa i tills degen höjt sig till kanten på formen. Det kan ta 2 till 3 timmar.
    12. Ställ formarna på ett galler längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och baka i 45-50 minuter.
    13. Låt limporna svalna på galler under bakduk. Brödet är som bäst efter något dygn.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 40 min
    1
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben