Charlottes youghurttårta

Serverar: 14 portioner

Denna luftiga tårta brukar Charlote från den danska staden Odense bjuda på när det är födelsedagskalas i hennes familj. Den uppskattas av gammal som ung.

Ingredienser

  • Botten
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl hett vatten
  • Stänger
  • 2 äggvitor
  • 50 g tumstempererat smör eller margarin
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 6 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl bäryoughurt
  • 1 dl fast hallonsylt
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör sedan ner mjölblandningen och vattnet i äggvispet.
    2. Smöra och bröa en bakform, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
    3. Gör stängerna. Rör ihop äggvitor, matfett, florsocker och mjöl till en smet. Fyll en sprits med smet. Spritsa ut ca 20 stänger, ca 5 cm långa, på en bakpappersklädd plåt.
    4. Grädda stängerna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt stängerna svalna något. Lossa dem försiktigt och låt kallna på galler.
    5. Gör fyllningen. Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden fast och vänd sedan ner youghurt i den.
    6. Ta upp gelatinbladen. Smält dem i en kastrull eller i mikron. Häll sedan gelatinet i en fin stråle ner i gräddblandningen under omrörning.
    7. Lägg bottnen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Bred ut hallonsylt på bottnen. Ställ stängerna runt kanten i formen. Häll bärfyllningen i formen.
    8. Täck formen med plastfolie. Låt tårtan stå i kylen ca 2 timmar. Lossa kanten försiktigt. Ställ tårtan på ett fat och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben