Ingredienser
200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning
200 g rökt lax
1 burk röd stenbitsrom, 100 g
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ krm kajennpeppar
6 gelatinblad
2 tsk citronsaft
Garnering
Hårdkokta ägg i klyftor
Dill
Stenbitsrom
Limeklyftor
Rökt lax kan i Finland betyda kallrökt eller varmrökt. Jag ansåg att kallrökt verkade vara mera lämpligt, och det blev jättegott. Vi kan inte köpa stenbitsrom här så jag köpte 150 g kanadensisk sikrom, och den fungerade utmärkt den också. Vår maltlimpa från skärgården tror jag är rätt lik kavring, så det är en lämplig ersättare i den östra rikshalvan. Alla gäster runt farsdagsbrunchbordet prisade denna tårta och det blev inte en smula kvar då alla tagit till. Vi var 6 personer.