Cheesecake med lax

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

Cheesecake med lax smakar lyxigt av sommar

Ingredienser

  • 200 g kavring
  • 75 g smält smör
  • Fyllning
  • 200 g rökt lax
  • 1 burk röd stenbitsrom, 100 g
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • ½ krm kajennpeppar
  • 6 gelatinblad
  • 2 tsk citronsaft
  • Garnering
  • Hårdkokta ägg i klyftor
  • Dill
  • Stenbitsrom
  • Limeklyftor
  • Instruktioner

    1. Smula brödet i en matberedare. Blanda smulorna med det smälta smöret. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Tryck ut smulorna i formen och ställ kallt.
    2. Strimla laxen. Blanda lax, hälften av romkornen, gräddfil, créme fraiche, tomatpuré och senap. Smaka av med kryddor.
    3. Lägg gelatinbladeni kallt vatten 5 min. Krama ur bladen och smält med citronsaften i kastrull på svag värme. Blanda ner lösningen i laxsmeten.
    4. Häll smeten i pajskalet. Ställ tårtan att stelna i kylen några tim. Garnera tårtan.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MiciSays 16 november 2012

    Rökt lax kan i Finland betyda kallrökt eller varmrökt. Jag ansåg att kallrökt verkade vara mera lämpligt, och det blev jättegott. Vi kan inte köpa stenbitsrom här så jag köpte 150 g kanadensisk sikrom, och den fungerade utmärkt den också. Vår maltlimpa från skärgården tror jag är rätt lik kavring, så det är en lämplig ersättare i den östra rikshalvan. Alla gäster runt farsdagsbrunchbordet prisade denna tårta och det blev inte en smula kvar då alla tagit till. Vi var 6 personer.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben