Mustig chiligryta som får smak av mörkt öl och rökt chili.
Köttet behöver inte brynas.
Ingredienser
600 g grytbitar av nöt eller högrev i bit
1 paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk chilipeppar anchostyle
½ tsk kakao
3/4 dl chilisås
1 burk mörk lager öl, 33 cl
3 msk konc oxfond
1 förp kokta kidneybönor, 380 g
Servering
Ris
Tortillachips
Matyoghurt
Instruktioner
Om högrev i bit används. Putsa och skär köttet i 2 cm stora bitar.
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och skär rotsellerin i ca 1 cm stora bitar.
Fräs lök, vitlök och rotselleri i olja i en kastrull utan att det tar färg. Låt spiskummin, paparikapulver och chilipeppar fräsa med någon minut.
Tillsätt kakao, chilisås, öl och fond. Låt koka upp.
Tillsätt köttet och koka upp igen. Skumma av.
Låt grytan koka med lock på svag värme drygt 2 timmar, tills köttet är riktigt mört.
Tillsätt paprikan efter halva tiden.
Skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt dem i grytan och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och ev peppar.
Servera grytan med ris, tortillachips och en klick matyoghurt.