Chocolate Mud Cake med Baileys

Serverar: 10-12 portioner

En saftig kaka med intensiv chokladsmak. På toppen ligger en len ganache med en touch av Baileys.

Ingredienser

  • Baileysganache
  • 200 g mörk choklad, 55 %, hackad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl Baileyslikör
  • 15 g osaltat smör, rumsvarmt
  • Mud cake
  • 100 g mörk choklad, 55%, hackad
  • 150 g osaltat smör
  • 1 3/4 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl kakao
  • 1½ dl kaffe, varmt eller kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 3 ägg, rumsvarma
  • Instruktioner

    1. Ganache: Lägg den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädde och Baileys i en kastrull, häll ner det i bunken och låt det stå i några minuter. Rör ihop till en slät blandning med en slickepott.
    2. Tillsätt smöret och mixa slätt med en stavmixer eller rör ihop med slickepotten. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills ganachen har stelnat lite.
    3. Mud cake: Sätt ugnen på 150 grader (varmluft) eller ca 170 grader (vanlig ugn). Smöra en springform, 22-24 cm i diameter, och täck bottnen med ett bakplåtspapper.
    4. Smält den hackade chokladen tillsammans med smör, socker, farinsocker, kakao och kaffe i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen, rör tills det blir en slät blandning och låt den stå i 5 minuter.
    5. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ner äggen, ett i taget i chokladblandningen och vänd sist ner mjölblandningen till en jämn smet.
    6. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och bred sedan på ganachen. Servera kakan rumstempererad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben