Choklad- och kolapaj med nötter

Serverar: 12-15 portioner

En härlig paj späckad med nötter i en seg kolafyllning med choklad.

Ingredienser

  • 150 g smör, kallt
  • 3 msk socker
  • 1 äggula
  • Ca 3½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 1 dl ljus sirap
  • 3/4 råsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 100 g smör, kallt
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 100 g hasselnötter, grovhackade
  • 75 g sötmandel, grovhackad
  • Garnering
  • Lingon
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Lägg den kallt en stund.
    3. Kavla ut degen och lägg den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck kanten på pajdegen med aluminiumfolie så att den inte glider ner.
    4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 5 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
    5. Fyllning: Vispa ägg, socker, sirap och vaniljsocker pösigt. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner den i äggsmeten. Skiva ner smöret i tunna skivor och rör ner de hackade nötterna. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
    6. Garnera pajen med några lingon och servera gärna lättvispad grädde till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben