Chokladbrownie

Serverar: 12 portioner

Mmm

Ingredienser

  • 300 g nötter, ex: hasselnötter, cashewnötter, valnötter eller mandlar
  • 250 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 2 dl råsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • 4 ägg
  • Tryffelglasyr
  • 200 g mörk choklad
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ msk konjak, rom eller whisky
  • Instruktioner

    1. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Rosta nötterna försiktigt i en långpanna i ugnen eller i en stor, torr stekpanna på spisen. Låt svalna något och hacka sedan nötterna grovt.
    2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Smält smöret. Blanda smöret och chokladen och rör ner sockret. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en tjock smet.
    3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.
    4. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen i en liten kastrull och häll den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills all choklad smält och tillsätt då smöret i mindre bitar.
    5. Rör ner konjaken och blanda till en jämn och blank massa. För att få en riktigt slät tryffel kan man mixa massan i matberedare eller med en mixerstav. Låt tryffeln stelna, gärna över natten.
    6. Lossa brownien ur formen och lägg den med botten upp på ett bakplåtspapper eller galler. Smält tryffeln lite i mikron i några sekunder och bred den i ett jämnt lager över kakans topp och kanter. Förvara kakan svalt fram till serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lenasj65 7 september 2010

    Den var jättegod! Det stod inte i receptet när nötterna skulle tillsättas men jag rörde i dem efter äggen. Det verkade ok ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben