Chokladfondant, hemlagad glass och melonsallad

Fondant kommer från franska "fondre" och betyder smälta. Och det är precis vad den gör när den kommer i munnen. Jag föredrar att använda silikonformar till tillagning av denna dessert, men man kan givetvis använda sig av vanliga muffinsformar. Det finns mycket man kan servera till den här desserten, här kommer recept på hemlagad glass och melonsallad som tillbehör. Glassen bör förberedas dagen innan!

Ingredienser

  • Fondant
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • 1/3 tsk kanelpulver
  • Melonsallad
  • 360 g vatten-, honungs- eller nätmelon
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 citron
  • Hemlagad glass
  • 5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 gulor från stora ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • Instruktioner

    1. Fondant: Smält chokladen och smöret i vattenbad (eller i mikro på låg värme). Vispa ägg och socker poröst. Blanda chokladsmöret i äggsmeten. Blanda ihop torrvarorna i en skål, rör om ordentligt.
    2. Blanda ihop mjölblandningen med äggsmeten. Baka av i ugn 175 grader i 9-12 minuter. Serveras varm!
    3. Melonsallad: Koka ihop vatten, socker och citronsaften. Kyl ner. "Kula" bollar av melonerna och blanda ihop det med den ner kylda "socker-marinaden". Färdig!
    4. Hemlagad glass: Koka upp gräddmjölken med vaniljstången, kluven på längden. Låt stå och dra medan äggulorna vispas med socker till skum över ett vattenbad. Häll i gräddmjölken och hetta upp till 82 grader. Häll genom en sil och kör glassen i glassmaskin.
    5. Har du ingen glassmaskin så lägg glassen i frysen och "vispa luft" i glassen varannan timme med elvisp (det tar ungefär 6-8 timmar innan glassen är klar).

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    oliviau 11 februari 2011

    Hur många räcker detta till?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben