Chokladfondant med citrussallad

Serverar: 8 portioner

Drömdessert för chokladälskare!

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 4 ägg + 4 äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • Smör och kakao till formarna
  • Citrussallad
  • 5 blodapelsiner
  • 3 grapefrukt
  • 1 dl socker
  • 1 ½ skalade naturella pistaschnötter
  • Servering
  • Créme fraiche eller glass
  • Instruktioner

    1. Citrussallad:Skala apelsin och grapefrukt med kniv. Skär ut hinnfria klyftor över en bunke, ta vara på juicen. Pressa ut resterande juice. Koka upp juicen i en kastrull med ev lite vatten (det ska vara ca 2 dl vätska) och socker. Låt koka i ca 10 minuter till en simmig konsistens. Låt svalna. Lägg i fruktklyftorna och ställ i kylen. Hacka pistachnötterna med kniv eller i en matberedare till ett fint strössel.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 8 ugnssäkra portionsformar á ca 1 ½ dl. Pudra dem invändigt med kakao.
    3. Smält chokladen i vattenbad på spisen. Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker poröst. Vispa i ägg och äggulor, en i taget. Tillsätt mjölet och chokladen. Vispa till en fluffig smet. Fyll formarna till 3/4. Grädda formarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, kärnan ska vara rinnig.
    4. Stjälp upp de varma bakelserna på tallrik. Servera med citrussalladen och gärna en klick créme fraiche eller vaniljglass. Strö över pistaschströsslet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben