Chokladkaka med mandel och kardemumma

En mäktig chokladkaka som serveras med vispad grädde eller glass.

Ingredienser

  • 200 g choklad, finhackad
  • 4 stora ägg, delade i gula och vita
  • 2½ dl strösocker
  • 100 g osaltat smör, riktigt mjukt
  • 100 g mald mandel
  • 1 krm färdigmald kardemumma
  • 1 1/4 dl extra fint vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • Florsocker
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 175°C. Smörj en springform, 19 cm i diameter, och lägg bakplåtspapper i botten. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna något och rör sedan försiktigt ner äggulorna och sedan sockret. Arbeta in smöret och därefter mald mandel, stött kardemumma och mjöl. Häll äggvitorna i en ren, torr skål utan minsta spår av fett och vispa till styvt skum. Använd en stor metallsked och vänd ner skummet i chokladsmeten, en tredjedel i taget. Flytta över smeten till den smorda formen och grädda i cirka 1 timme, eller tills kakan fjädrar lite när man trycker med fingret. Ta ut kakan ur ugnen, stjälp försiktigt upp den på ett galler och låt den svalna. Svep in den i folie och låt den stå över natten innan den skärs upp. Strö över florsocker och servera med vispad grädde eller glass.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben