Chokladkakor med glasyr

Tid: 40 minuter

Med det här receptet är det enkelt att bjuda många på hembakat. Alla kommer att älska dessa mörka, smakrika kakor!

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ½ dl vit sirap
  • 1 äggula
  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ dl kakao
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 3½ dl mjölk
  • 3 äggvitor
  • olja till formen
  • Glasyr
  • 2½ dl kesella, mager
  • ½ dl lätt creme fraiche
  • 3/4 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g mörk blockchoklad
  • Vit strimlad blockchoklad till garnering
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsform, 32/22 cm, lätt med olja eller klä formen med bakplåtspapper
    2. Vispa margarin och socker ljust och pösigt med en elvisp. Vispa sedan i vatten, sirap och äggula. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta det växelvis med mjölken och rör till en smet på lägsta hastighet.
    3. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner 1/4 av vitorna i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av äggvitorna. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
    4. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter tills provstickan känns torr. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna helt.
    5. Chokladglasyren: blanda kesella, créme fraiche, kakao och vaniljsocker till en jämn kräm. Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron. Tillsätt den under kraftig vispning, gärna med elvisp på hög effekt. bred glasyren över den kallna kakan och strö över flagor av vit blockchoklad. Dela den i 24 större eller 48 mindre bitar.
    6. Lycka till!

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (4)

    hejark 17 april 2010

    Det blir mycket godare med smör. Gillar inte margarin i bakverk

    lizmari 20 mars 2013

    Hej, går det bra att frysa in kakan med glasyren på? Anette

    EmmaGunnars 21 mars 2013

    Riktigt bra recept,prövade baka det,blev väldigt bra! men använde smör istället för margarin,tycker det e godare så! :) men Tack för ett bra recept! :)

    lizmari 21 mars 2013

    Men mina smaklökar fick sig en rejäl kalldusch när ögonblicket kom och jag äntligen skulle få avsmaka detta spännande recept, den såg väldigt fin och inbjudande ut men oj vad besviken jag blev,det var ju beskt och bittert och syrligt,det krävs något annat väldigt sött till om man ska kunna äta den, det stämmer verkligen med uttrycket; smaken är som baken, den är delad.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben