Chokladkräm med romglaserade körsbär och hasselnötskrokant

Som en lyxig variant av körsbärschokladen Mon Cheri. Körsbär brukar gå att hitta i frysdisken eller på burk. Byt ut hasselnötterna mot mandel, om det finns nötallergiker bland gästerna.

Ingredienser

  • 75 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • Körsbär
  • 8 frysta, urkärnade körsbär
  • 1 msk socker
  • 2 cl mörk rom
  • Krokant
  • 1 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk smör
  • Instruktioner

    1. Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ smeten i kylen.
    2. Lägg körsbär, socker och rom i en kastrull och koka ihop till en simmig konsistens. Låt kallna.
    3. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills de börjar svarta och skalet spricker. Gnugga av skalet i en kökshandduk och grovhacka nötterna. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills lagen är 180 grader. Blanda i hasselnötter och koka ca 1 minut. Tillsätt smöret och koka ytterligare ca 1 minut. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna. Finhacka sedan krokanten.
    4. Vispa upp chokladkrämen till en fast kräm. Fördela den i små skålar eller glas. Toppa med körsbär och krokant.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben