Chokladkräm med romglaserade körsbär och hasselnötskrokant
Som en lyxig variant av körsbärschokladen Mon Cheri.
Körsbär brukar gå att hitta i frysdisken eller på burk. Byt ut hasselnötterna mot mandel, om det finns nötallergiker bland gästerna.
Ingredienser
75 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
Körsbär
8 frysta, urkärnade körsbär
1 msk socker
2 cl mörk rom
Krokant
1 dl hasselnötskärnor
1 dl socker
½ dl vatten
1 tsk smör
Instruktioner
- Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ smeten i kylen.
- Lägg körsbär, socker och rom i en kastrull och koka ihop till en simmig konsistens. Låt kallna.
- Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills de börjar svarta och skalet spricker. Gnugga av skalet i en kökshandduk och grovhacka nötterna. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills lagen är 180 grader. Blanda i hasselnötter och koka ca 1 minut. Tillsätt smöret och koka ytterligare ca 1 minut. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna. Finhacka sedan krokanten.
- Vispa upp chokladkrämen till en fast kräm. Fördela den i små skålar eller glas. Toppa med körsbär och krokant.
Liknande recept
Kommentarer (0)