I Saltoluokta gör man förstås chokladmoussen med kokkaffe.
Ingredienser
150 g mörk choklad
1 1/2 msk florsocker
3 msk starkt kaffe
1 äggula
2 dl vispgrädde
Hjortronkräm
3 dl hjortron
1 dl strösocker
Tillbehör
Vaniljglass
Chokladrosetter
Pepparmynta
Instruktioner
Chokladmousse:
Smält den större mängden choklad i vattenbad, hacka den mindre mängden fint. Ta skålen från vattenbadet och tillsätt florsocker, kaffe och äggula. Rör om ordentligt och låt krämen svalna.
Vispa grädden och blanda den samt chokladkrosset i chokladkrämen. Låt kallna i kylen tills den är så fast att den kan spritsas, minst 3 timmar.
Hjortronkräm:
Koka upp hjortronen och rör i sockret. Låt småputtra ca 5 min. Mixa till en kräm och passera genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Servering:
Spritsa moussen i en krans på kalla tallrikar.
Fyll chokladkransen med hjortronkrämen och garnera med en bit choklad och pepparmynta.