En riktigt elegant dessert med björnbär som sötats med lönnsirap.
Ingredienser
Tårtbotten
100 g valnötter
1 1/2 dl socker
2 äggvitor
Chokladmousse
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl vispgrädde
Björnbär
300 g björnbär
1/2 dl lönnsirap
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°. Fäst ett smort och lätt mjölat bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Mal valnötterna och blanda dem med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned nötblandningen. Bred ut smeten i formen. Grädda längst ned i ugnen ca 25 minuter eller tills bottnen är genomgräddad. Pröva med sticka. Lossa och gör ren kanten och låt bottnen kallna.
Smält chokladen över vattenbad. Separera gulorna från vitorna. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden. Rör ned äggulorna i chokladen och litet av grädden. Blanda ned chokladen i resten av grädden och vänd försiktigt ned vitorna.
Sätt tillbaka kanten på formen och häll i chokladmoussen. Ställ kallt att stelna minst 3 timmar. Blanda björnbären med lönnsirapen och servera till tårtan.
Jätte god och enkel...