Chokladparfait med persikochutney och valnötsflarn

Serverar: 4-6 portioner

Krämig chokladparfait med söt syrlig chutney och knapriga valnötsflarn, 3 godingar i ett.

Ingredienser

  • ½ vaniljstång
  • 3/4 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 125 g mörk choklad
  • 1 2/3 dl vispgrädde
  • Chutney
  • 4 mogna persikor eller nektariner
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1 ½ msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 lime
  • Valnötsflarn
  • 50 g smör
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk honung
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ dl mandelspån
  • ½ dl finhackade valnötskärnor
  • Instruktioner

    1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner vaniljfröna i en kastrull, lägg i stången. Häll i mjölken, koka upp. Ta kastrullen från värmen, låt stå ca 10 minuter så att mjölken drar åt sig smak.
    2. Ta upp stången och vispa äggulor och socker tills blandningen är luftig. Häll över den varma mjölken och rör om ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under ständig omrörning till såsen börjar tjockna. Hacka chokladen, rör ner den i varma såsen, passera genom en finmaskig sil.
    3. Kyl krämen snabbt i kallt vattenbad, vispa grädden lätt. Vänd ner den med en slickepott. Häll upp i portionsformar av plast eller porslinformar klädda med plastfolie och frys in.
    4. Chutney: Skålla persikorna i kokande vatten i 1-2 minuter för att lättare få bort skalet. Spola dem genast i kallt vatten så att de inte blir mjuka. Skär persikoköttet i små tärningar och lägg i en kastrull. Tillsätt socker, vatten, vinäger och ingefära. Riv limekskalet på den fina delen av rivjärnet och lägg skalet i kastrullen. Koka ca 15 minuter eller tills chutneyn blivit tjockare och lite mosig. Kyl ner i vattenbad.
    5. Flarn: Smält smöret. Blanda farinsocker, kanel, honung, vetemjöl, mandel och valnötter i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och blanda till en smet. Stryk ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Baka den gyllenbrun i 175 grader ca 10 minuter. Låt flarnet svalna några minuter. Stansa sedan ut rundlar med kakmått som är lika stort som parfaitformarna. Det går också bra att bryta i bitar.
    6. Doppa formarna i ljummet vatten eller doppa en vass kniv i varmt vatten och torka av den, skär sedan försiktigt runt kanterna. Lägg ett flarn på tallriken och sedan parfaiten ovanpå och ytterligare ett flarn, avsluta med att lägga en msk chutney överst.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben