Choklastårta med tryffel och whiskeygrädde

Serverar: 10 portioner

Kan med fördel förberedas flera dagar i förväg. Förvaras tätt försluten i kylskåp i högst 3 dagar, går att ha i frysen i ett par veckor.

Ingredienser

  • Tårta
  • 240 g smör
  • 2½ dl socker
  • 3 äggvitor
  • 6 äggulor
  • 1 msk kallt kaffe
  • 380 g mörk choklad 50-60 %
  • 1½ dl vetemjöl
  • Tryffel
  • 1 dl vispgrädde
  • 30 g glykos (finns på Apoteket)
  • 100 g mörk choklad 50-60 %
  • 2 tsk mjuk fatlagrad maltwhiskey
  • Whiskeygrädde
  • 5 dl vispgrädde
  • 1½ cl mjuk fatlagrad maltwhiskey
  • Till servering
  • Kakaopulver
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Börja med tårtan: Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret, tillsätt det kalla kaffet. Vispa äggvitorna fluffiga och tillsätt sockret. Fortsätt vispa till fluffig maräng. Blanda försiktigt ned äggulorna, smörblandningen och till sist mjölet.
    2. Blanda inte för länge så att smeten sjunker ihop, den ska vara luftig. Häll smeten i en form med löstagbara kanter (ca 20 cm i omkrets). Baka i 180 grader i 20 minuter. Låt svalna i 5 minuter och vänd sedan upp kakan på ett bakplåtspapper.
    3. Sätt in i kyl i minst 2 timmar och ta sedan försiktigt ut kakan ur ringen.
    4. Så här långt kan tårtan förberedas om du vill servera den vid ett senare tillfälle.
    5. Tryffeln: Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde och glukos i en kastrull och häll över chokladen. Blanda tills det blir fingervarmt. Tillsätt whiskeyn.
    6. Placera tårtan på ett galler (t.ex. ett ugnsgaller). Häll tryffeln över tårtan, så att den får en slät yta, låt stå och stelna ca 10-15 minuter och flytta sedan över tårtan på ett serveringsfat.
    7. Grädden: Vispa löst och blanda i whiskeyn. Kyl.
    8. Vid servering: Pudra lite kakao ovanpå tårtan och dekorera med färska bär. Serveras med whiskeygrädden och gärna med ett glas maltwhiskey bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben