Choklastårta med tryffel och whiskeygrädde
Kan med fördel förberedas flera dagar i förväg.
Förvaras tätt försluten i kylskåp i högst 3 dagar, går att ha i frysen i ett par veckor.
Ingredienser
Tårta
240 g smör
2½ dl socker
3 äggvitor
6 äggulor
1 msk kallt kaffe
380 g mörk choklad 50-60 %
1½ dl vetemjöl
Tryffel
1 dl vispgrädde
30 g glykos (finns på Apoteket)
100 g mörk choklad 50-60 %
2 tsk mjuk fatlagrad maltwhiskey
Whiskeygrädde
5 dl vispgrädde
1½ cl mjuk fatlagrad maltwhiskey
Till servering
Kakaopulver
Färska bär
Instruktioner
- Börja med tårtan:
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret, tillsätt det kalla kaffet.
Vispa äggvitorna fluffiga och tillsätt sockret. Fortsätt vispa till fluffig maräng.
Blanda försiktigt ned äggulorna, smörblandningen och till sist mjölet.
- Blanda inte för länge så att smeten sjunker ihop, den ska vara luftig.
Häll smeten i en form med löstagbara kanter (ca 20 cm i omkrets).
Baka i 180 grader i 20 minuter.
Låt svalna i 5 minuter och vänd sedan upp kakan på ett bakplåtspapper.
- Sätt in i kyl i minst 2 timmar och ta sedan försiktigt ut kakan ur ringen.
- Så här långt kan tårtan förberedas om du vill servera den vid ett senare tillfälle.
- Tryffeln:
Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde och glukos i en kastrull och häll över chokladen. Blanda tills det blir fingervarmt. Tillsätt whiskeyn.
- Placera tårtan på ett galler (t.ex. ett ugnsgaller). Häll tryffeln över tårtan, så att den får en slät yta, låt stå och stelna ca 10-15 minuter och flytta sedan över tårtan på ett serveringsfat.
- Grädden:
Vispa löst och blanda i whiskeyn. Kyl.
- Vid servering:
Pudra lite kakao ovanpå tårtan och dekorera med färska bär.
Serveras med whiskeygrädden och gärna med ett glas maltwhiskey bredvid.
Liknande recept
Kommentarer (0)