Christinas minttårta

Serverar: 8-10 portioner

När man ska ha gäster är det perfekt att bjuda på glasstårta eftersom den kan bakas långt i förväg. Det enda som får vänta är garneringen.

Ingredienser

  • Botten
  • 1½ dl sötmandel
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Fyllning
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl florsocker
  • Ca 100 g mintchoklad eller 1 msk mintlikör
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 1 - 2 dl vispgrädde
  • Chokladgarnityr , t . ex . tuna plattor eller löv
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 150 grader. Mal sötmandeln.
    2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret under vispning.
    3. Vänd ner mandeln i smeten. Rör om försiktigt. Det gör ingenting om vita marängtoppar finns kvar i smeten.
    4. Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
    5. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 50-60 minuter. Låt den svalna i formen.
    6. Gör fyllningen. Vispa äggulor och florsocker. Om choklad används ska den hackas ganska fint. Rör ner chokladhack eller likör i äggvispet. Vispa grädden. Rör ner den i fyllningen.
    7. Häll fyllningen över bottnen i formen. Låt tårtan stå i frysen cirka 3 timmar.
    8. Flytta över tårtan till kylen cirka 30 minuter före servering. Då hinner den mjukna precis lagom. Garnera tårtan med små gräddrosor och chokladgarnityr.
    9. Om tårtan ska förvaras i frysen en längre tid eller om du ska göra flera tårtor och därför behöver formen, gör du så här: Frys tårtan som ovan. Ta fram den och lossa formen. Eventuellt behöver du doppa formen snabbt i varmt vatten. Ta upp tårtan och frys in den igen med plastfolie runt om och en stor plastpåse utanpå. På så vis håller tårtan bättre.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben