Christos grekiska citronkyckling
Denna goda grekinspirerade kycklingrätt lagar vi minst en gång/vecka i familjen. Receptet är baserat på min mans rätt, men jag har modifierat det lite för att få mer smak.
Ingredienser
2 stora kycklingfiléer
2 bakpotatisar
2 gula lökar
3 tomater
1-2 citroner
2-3 dl god olivolja (gärna grekisk)
100 g vanlig senap
Torkad oregano efter smak
Vitlökspulver efter smak
Flingsalt
Svartpeppar
Instruktioner
- Sätt på ugnen på 200-220 grader, beroende på hur varm din ugn blir.
- Skala potatisen och skiva den tunt. Skala löken och hacka den grovt. Klyfta eller tärna tomaterna grovt.
Skär kycklingfileérna i lite grövre munsbitar.
- Lägg alla ovanstående ingredienserna i en stor ugnsform. Krydda ordentligt med oregano, vitlökspulver, salt och peppar. Dela citronen/citronerna och pressa saften över maten.
- Häll olivoljan i en bunke och ha i senapen i oljan. Mixa med en elvisp eller stavmixer tills oljan och senapen har blandats väl. Häll sedan blandningen över kycklinggrytan.
- Rör om väl i grytan så alla kryddor, citronsaft och senapsblandningen blandas ordentligt med grytans ingredienser.
- Ställ in grytan i mitten av ugnen och låt tillaga i ca 2 timmar. Rör om 2-3 gånger under tiden. Tanken är att grytan ska suga upp all god olja.
- Man kan göra grytan lite smalare genom att ersätta en del av oljan med vatten om man vill.
- Servera med en god grönsallad och njut.
Liknande recept
Kommentarer (0)