Citron- och mandelkaka

Serverar: 10 portioner

Läcker, saftig kaka som för tankarna till medelhavet. Mandel, ricottaost och citron bidrar till att denna kaka smakar ljuvligt.

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl socker
  • ¾ dl vetemjöl
  • 150 g ricottaost
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • Finrivet skal och saft av 3 citroner
  • 1-2 tsk socker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Finrivet citronskal
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Mal mandeln fint i en mandelkvarn. Smörj en springform, 18-20 cm i diameter och bröa den med lite av den malda mandeln.
    3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum i en separat skål. Vispa smör och socker krämigt i en annan bunke. Vispa ner äggulorna i smeten.
    4. Rör ner mandel, mjöl, ricottaost, vaniljpulver samt skal och saft av citronerna. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna.
    5. Bred ut smeten i formen och jämna till ytan. Strö över lite socker ovanpå. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den känns genomgräddad i mitten. Låt svalna.
    6. Pudra florsocker över kakan vid servering och garnera med citronskal.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben