Citron- och mandelkaka

Serverar: 10 portioner

Eftersom jag gillar både citron och mandel har detta blivit en favoritkaka.

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1½ dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • 150 g ricottaost
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 3 citroner, finrivet skal & saft
  • 1-2 tsk strösocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Citronskal, finrivet
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i en mandel­kvarn.
    2. Smörj en springform, 18-20 cm i diameter, och bröa den med lite av den malda mandeln.
    3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum i en separat skål.
    4. Vispa smör och strösocker krämigt i en annan bunke. Vispa ner äggulorna i smeten.
    5. Rör ner mandel, vetemjöl, ricotta­ost, vaniljpulver samt skal och saft av citronerna.
    6. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna. Bred ut smeten i formen och jämna till ytan. Strö över lite strösocker ovanpå.
    7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min eller tills den känns genomgräddad i mitten. Låt svalna.
    8. Pudra florsocker över kakan vid servering och garnera med citronskal.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben