Citronig kotlettstek i lergryta

Serverar: 4 portioner

Tycker att lergryta är perfekt för hela bitar kött. Inget os, saftigt kött och sicken en sky det blir! Citron och persilja kan bytas mot katrinplommon - en klassiker!

Ingredienser

  • 1 kg kotlettrad eller karrédito , helst med ben
  • 0,5 dl blandad veg olja och kinesisk soja
  • 1 knippe (liten knippa) persilja
  • 0,5 st citron , skalet av
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st salt (försiktigt pga sojan)
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme innan den ska användas. 2. Skär loss köttet från benet men så att det sitter fast i "vinkeln". 3. Stick/skär skåror i köttet och peta in små bitar hyvlat citronskal och persiljeruskor. (Eller stoppa halva katrinplommon i hålen.) 4. Blanda soja, olja och citronsaft och gnid in köttet. Salta och peppra. 5. Lägg köttet i lergrytan och sätt in i KALL ugn. Ställ termostaten på 250 grader och låt grytan stå inne i 1 3/4 timme. 6. Ställ grytan på trä- eller tygunderlägg när du tar ut den ur ugnen. Låt köttet vila i grytan ca 10 minuter med locket på glänt. 7. Lossa köttet från benet, skär upp i snygga skivor. OBS! Köttresterna som blir kvar på benen är SUVERÄNT goda och lämpliga till kocken som belöning!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben