Citronkaka med rabarber och flädersabayon

Serverar: 8 portioner

Pröva gärna att byta ut den inkokta rabarbern i receptet mot färska, blandade bär. Flädersabayon är t ex väldigt gott till färska jordgubbar.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • Saft av 1 citron
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk
  • Till formen
  • Smör
  • Ströbröd
  • Vaniljkokt rabarber
  • 2-3 stjälkar rabarber
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • ½ vaniljstång
  • Flädersabayon
  • 4 äggulor
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 msk vin santo eller sauternes
  • 3 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en avlång form. Smält smöret tillsammans med rivet citronskal. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Tillsätt smält smör, mjölk och citronsaft. Rör till en jämn smet och häll den i formen.
    2. Grädda i 175° ugn ca 40 minuter. Låt kakan vila i formen ett par minuter och stjälp sedan upp den.
    3. Skala rabarbern och skär stjälkarna i 3 cm långa bitar. Koka upp vatten, socker och snittad, urskrapad vaniljstång och sjud sedan rabarbern mjuk i sockerlagen. Låt svalna.
    4. Vispa äggulor, fläderblomssaft, vin och socker i en rostfri skål över hett vattenbad till en tjock och fluffig konsistens. Skär citronkakan i tjocka skivor, garnera med rabarber och häll flädersabayon över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben