Citronkaka med rabarber och flädersabayon
Pröva gärna att byta ut den inkokta rabarbern i receptet mot färska, blandade bär. Flädersabayon är t ex väldigt gott till färska jordgubbar.
Ingredienser
75 g smör
Saft av 1 citron
Rivet skal av 1 citron
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Till formen
Smör
Ströbröd
Vaniljkokt rabarber
2-3 stjälkar rabarber
½ dl vatten
½ dl socker
½ vaniljstång
Flädersabayon
4 äggulor
2 msk koncentrerad fläderblomssaft
2 msk vin santo eller sauternes
3 msk florsocker
Instruktioner
- Smörj och bröa en avlång form. Smält smöret tillsammans med rivet citronskal. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Tillsätt smält smör, mjölk och citronsaft. Rör till en jämn smet och häll den i formen.
- Grädda i 175° ugn ca 40 minuter. Låt kakan vila i formen ett par minuter och stjälp sedan upp den.
- Skala rabarbern och skär stjälkarna i 3 cm långa bitar. Koka upp vatten, socker och snittad, urskrapad vaniljstång och sjud sedan rabarbern mjuk i sockerlagen. Låt svalna.
- Vispa äggulor, fläderblomssaft, vin och socker i en rostfri skål över hett vattenbad till en tjock och fluffig konsistens. Skär citronkakan i tjocka skivor, garnera med rabarber och häll flädersabayon över.
Liknande recept
Kommentarer (0)