Citronkladdkaka med jordgubbar

Serverar: 10 portioner

Tid: 40 minuter

Botten är en kladdkaka och tillsammans med grädde och bär blir tårtan förförisk.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 1 citron (skal och saft)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • Garnering
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 tsk socker
  • Färska jordgubbar
  • Florsocker
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150°. Smörj en form, ca 20 cm i diameter och med löstagbar kant, med smör.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa till en fluffig smet. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och vaniljsocker. Vispa ihop. Tillsätt smält matfett och vetemjöl. Vispa på låg hastighet till en slät smet.
    3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.
    4. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med vispgrädde och litet socker och vispa grädden fluffig.
    5. Skölj och skiva jordgubbarna. Bred grädden på kladdkakan och toppa med jordgubbar. Pudra över litet florsocker och garnera med citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Wombat04 20 augusti 2011

    Jag kan ju inte betygsätta ett recept jag själv lagt in, men kommentera kan jag göra. Och jag lovar er, den här kakan förflyttar er till en helt annan dimension. Jag fick faktiskt tårar i ögonen för att den var så fruktansvärt god! Och jag kan tänka mig att den blir lika läcker med apelsin i stället för citron, och med hallon ovanpå den läckra, milda vaniljgrädden. En fantastisk skapelse, och så enkel att göra ...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben