Citronmarängpaj

Serverar: 12 portioner

God paj!

Ingredienser

  • Pajskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 1 msk florsocker
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 citrioner, rivet skal
  • 2 citroner, 1 1/4 dl pressad saft
  • 1 dl pressad apelsinsaft
  • 1 dl vatten
  • 2,5 msk maizena
  • 1 dl socker
  • 75 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 helt ägg
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk pressad citron
  • Instruktioner

    Lägg mjöl och smör i en matberedare och kör till smulor. Tillsätt florsocker, äggula och vatten. Kör några sekunder. Knåda till en deg. Kavla ut degen till en rundel och tryck fast den i en pajform med löstagbar botten (smörj pajformen först). Klä degen med folie och tryck framförallt fast det på sidorna så folien håller degen på plats. Gör några hål genom folien i botten. Ställ kallt ca 1 timme. Förbered fyllningen: Dela äggen och lägg 4 äggvitor i en skål samt 3 äggulor och ett helt ägg i en annan. Tvätta citrusfrukterna och riv citronskalet i en kastrull. Pressa citroner och apelsin och tillsätt vatten så den totala mängden vätska blir 3 1/4 dl. Lägg detta i kastrullen. Vispa ner maizena och socker. Vänta med att värma tills pajskalet gräddas. Värm ugnen till 175 grader. Grädda pajskalet i nedre delen i 15 min med foliet på och ytterligare 10 min utan folie. Gör fyllningen under tiden: Koka upp citronblandningen i kastrullen under omrörning. Koka tills den tjockar. Ta av från värmen och rör ner smöret så att det smälter. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa ihop äggulorna och ägget och vispa ner det i krämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan koka. Ta bort från värmen innan det börjar koka. Sänk ugnen till 150 grader. Vispa äggvitonra med lite socker. Tillsätt resterande socker och vispa till styvt skum. Blanda ner citronsaft. Häll den varma citronfyllningen i det förgräddade varma skalet och fördela marängen ovanpå i toppigt lager. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt pajen stå i ett par timmar innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben