Citronmarängpaj

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 45 minuter

Helt underbar!!!

Ingredienser

  • pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk socker
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 msk potatismjöl
  • finrivet skal och saft från 3 citroner
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • Granering
  • Citronskivor
  • citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen. 2. Tryck ut degen jämnt i en form som mäter ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen i ca 30 min. 3. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 150 grader. 4. Fyllning: Mät upp vattnet, sockret, potatismjölet och citronsaften i en kastrull. sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskalet och äggulorna, en i taget under omrörning. 5. Låt krämen åter sjuda upp och ställ undan den ett tag. 6. Vispa äggvitorna till marängen med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. 7. Rör varsamt ner ca 2 dl av marängsmeten i citronkrämen. Bre ut krämen jämnt i pajskalet. Täck pajen med resten av marängsmeten. 8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18- 20 min. Servera pajen lätt ljummen. Gratinera med citronskivor och en kvist citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben