Friska, syrliga smaker möter söt maräng i vackra glas.
Man kan förbereda den här desserten dagen före med botten och citronkräm. Marängen görs bäst samma dag.
Ingredienser
Botten
70 g smör
150 g digestivekex
Citronkräm
3/4 dl färskpressad citronsaft
1 dl socker
½ + ½ dl vatten
Knappt 2 msk majsstärkelse
1 äggula
25 g smör
Marängtäcke
2 äggvitor
½ dl vatten
1½ dl socker
Instruktioner
- Smält smöret, mixa kexen och smöret. Fördela smulorna i vackra portionsglas och platta till ytan med en liten sked.
- Koka upp citronsaft, socker och ½ dl vatten. Rör ihop majsstärkelse och äggulan med ½ dl vatten. Rör ner den varma citronblandningen i äggulan och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt smöret, lite i taget. Rör till en jämn kräm. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna. Fördela fyllningen i glasen. Ställ glasen på en liten bricka och ställ in i kylen.
- Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen mäter 110 grader, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
- Klicka på marängen på citronkrämen eller spritsa på den och bränn försiktigt med en gasolbrännare.
Liknande recept
Kommentarer (0)