Citrontårta

Serverar: 8-10 portioner

En tårta med citron och mandel i.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl sötmandel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Citronkräm
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • Saft av 1/2 citron eller apelsin
  • 50 g smör
  • Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • Rostade mandelspån
  • En marsipanros
  • Silversockerkulor
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader
    2. Smält smöret och häll i mjölken så det blir fingervarmt. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Mal mandel och blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner den varma mjölken i äggblandningen.
    3. Häll smeten i en smord form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda genast i nedre delen av ugnen tills kaka känns torr, ca 35-40 min. Låt kakan svalna något i formen innan den tas upp på galler.
    4. Citronkräm: Vispa ihop ägg och socker i en kastrull och låt den sjuda på svag värme till den tjocknar till en kräm. Kolla och rör då och då. Låt den bli riktigt sval. Dela kakan i 3 delar och bred på kräm och grädde mellan tårtbottnarna.
    5. Garnering: Bred vispad grädde runt kanterna och garnera dem med mandelspån och bred resten av krämen ovanpå tårtan. Spritsa grädde runt och ovanpå kanterna, placera marsipanrosen och silverkulorna efter eget önskemål.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben