Citrontårta med blåbärsfrosting

Serverar: 12-14 portioner

En läcker 4 våningstårta med mycket smak av citron. Fyllning och topping består av en len och lilafärgad blåbärsfrosting. Inte nog med det så toppas hela tårtan med en vit chokladglasyr. Ni hör, denna tårta är helt oemotståndlig!

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl, 300 g
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 2½ tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 ¾ dl socker
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 stora ägg
  • 1 dl mjölk
  • ¾ dl pressad citron
  • Blåbärsfrosting
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl florsocker
  • 300 g naturell färskost
  • 2 msk frystorkat blåbärspulver (finns i delikatess- eller hälsokostaffärer)
  • 1 citron, rivet skal
  • Vit chokladglasyr
  • 75 g vit choklad
  • ½ dl vispgrädde
  • Garnering
  • Eventuellt ätbara blommor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två runda bakformar, 16-18 cm i diameter.
    2. Sikta och blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt. Vispa smör, socker och citronskal ljust och krämigt, 2-3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg. Tillsätt mjölblandningen, mjölk och citronsaft i omgångar, rör till en slät smet.
    3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt bottnarna svalna ca 10 minuter i formarna innan de stjälps upp på galler och får kallna.
    4. Frosting: Vispa smör och florsocker krämigt. Tillsätt färskost, blåbärspulver och citronskal och vispa tills frostingen är helt slät. Låt stå i kylen om frostingen är för lös. Dela frostingen i två skålar, hälften till fyllning och hälften till tårtans utsida.
    5. Montering: Dela bottnarna i 4 tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett fat eller bricka. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Lägg på övriga bottnar med frosting emellan, översta bottnen ska ha den skurna sidan nedåt.
    6. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan och ställ den i kylen ca 10 minuter tillsammans med resten av frostingen. Bred resten av frostingen över hela tårtan. Ställ tårtan i kylen medan glasyren rörs ihop.
    7. Vit chokladglasyr: Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull tills den är rykande het, men den går inte koka. Häll den heta grädden över chokladen och låt stå i ca 30 sekunder. Rör tills chokladen har smält.
    8. Häll chokladglasyren över tårtan och bred snabbt ut den med en palett eller en stor sked så att den rinner nedför kanterna. Garnera eventuellt med ätbara blommor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben