Citrontårta med rosa färskostglasyr
Syrlig och fräsch citronkräm sätter det rätta stuket till denna läckra tårta.
Byt ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning om du vill göra en glutenfri tårta. Mjöla även formen med mjölblandningen.
Ingredienser
Tårtbotten
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
Citronkräm
1 liten citron
1 dl socker
2 ägg
1½ msk smör
Fyllning
2½ dl vispgrädde
2 dl färska hallon
Rosa glasyr
150 g Philadelphiaost
2½ msk rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl hallon
Garnering
25 g mörk choklad
Färska hallon
Strimlor av citronskal
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 20 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör smeten slät och häll ner i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, eller tills kakan känns torr när du känner efter med en provsticka. Låt svalna en kort stund i formen innan den stjälps upp att kallna under form eller bakduk.
- Citronkräm:
Tvätta citronen väl. Finriv skalet och pressa ur saften. Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och ägg i kastrullen och värm upp under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar, den får absolut inte koka. Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret, lite i taget under omrörning. Kyl i kallt vattenbad.
- Vispa grädden och vänd sedan ner hallonen i den. Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop tårtan med ett lager citronkräm och ett lager hallongrädde mellan varje botten.
- Glasyr:
Rör ihop Philadelphiaost, smör, florsocker och vaniljsocker till en slät glasyr. Passera hallonen till en puré och rör ner i glasyren.
- Bryt chokladen i bitar och smält dem i mikro eller över vattenbad. Ringla ut den på smörpapper med en tesked till önskat mönster eller figurer. Ställ svalt att stelna.
- Garnera tårtan med chokladfigurer, hallon och citronskalsstrimlor.
Liknande recept
Kommentarer (0)