Citrontarteletter med lakrits

Serverar: 6-8 portioner

Frisk citron tillsammans med salt lakrits - Mums!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • ½-1 tsk lakritspulver
  • Citronfyllning
  • 5 gelatinblad
  • Kallt vatten
  • 1½ dl pressad citronsaft
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 5 ägg
  • Topping
  • 3 dl vispgrädde
  • Turkisk peppar-karameller
  • Instruktioner

    1. Deg: Tärna smöret. Lägg det i en matberedare tillsammans med mjöl och florsocker. Kör tills det blir grynigt. Tillsätt äggen och lakritspulvret, fortsätt blanda tills degen går ihop. Kavla ut degen och klä små pajformar. Ställ i frysen en stund. Värm ugnen till 190 grader varmluft. Sätt in kakorna direkt från frysen, baka i ca 5 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
    2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda citronsaft, socker, smör och hela ägg i en kastrull. Sätt kastrullen på medelvärme, vispa tills det börjar sjuda och tjockna. Tillsätt gelatinbladen. Fyll kakorna med citronkräm och ställ dem i kylen.
    3. Ta ut pajerna en stund före servering så att de inte är helt kylskåpskalla. Vispa grädden och fyll en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa ut små "blommor" eller klickar. Krossa några Turkisk peppar-karameller och strö över. Servera direkt!
    4. Tänk på att karamellerna smälter och färgar av sig på citronkrämen, så strö över den precis före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben