Cranks apelsin- och bananpudding
David Canters recept på Orange and Banana Pudding.
Urmodern till alla västerländska vegetariska restauranger, Cranks på Carnaby Street i London, öppnade 1961 och utvecklades snart till en framgångsrik kedja fram till i början av 80-talet då en av de tre grundarna/ägarna, David Canter, hastigt gick bort.
Cranks såldes till Guinness och expanderade – till döds. Efter ett antal fåfänga försök, av olika ägare med vitt skilda intressen, att rädda konceptet Cranks, finns i dag bara en enda Cranks kvar – i Totnes Devonshire.
David Canters recept lever dock vidare.
Ingredienser
Pudding
5 ¾ dl mjölk
2 msk råsocker, eller rörsocker
4 ägg
½ tsk vaniljessens ( el. ngt mer vaniljsocker )
1 msk arrowrot
250 g sockerkaka, eller -botten
3 apelsiner
2 bananer, skalade och skivade
Dekor
Vispad grädde
Rostade mandelspån
Instruktioner
- Vaniljsås:
Värm mjölk och socker i en kastrull till nära kokpunkten. Vispa samma ägg, vanilj och arrowrot i en skål och tillsätt sedan mjölkblandningen under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud såsen på svag värme under ständig vispning tills den blivit så tjock att den fastnar på baksidan av en träsked. Dra av.
- Kakan:
Skiva sockerkakan, eller lägg ut sockerkaksbotten i en grund karott. Skala apelsinerna, befria dem från allt vitt och hacka dem. Låt saften rinna av och samlas upp.
- Skeda saften över sockerkakan och varva sedan apelsin och banan ovanpå. Häll den varma såsen över frukten. Täck karotten och ställ den kallt tills puddingen skall serveras.
- Dekorera med vispad grädde och rostade mandelspån.
Liknande recept
Kommentarer (0)