Klassiker som här har fått ta del av julens smaker. Tillaga den gärna en dag i förväg och ge dem det krispiga sockertäcket strax innan de ska serveras.
Ingredienser
3½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
1 Vaniljstång
2 tsk kardemummakärnor
5 äggulor
1 dl + 2 msk strösocker
Garnering
1 dl lingon
Instruktioner
Ugnsvärme 110 grader + max grillvärme.
Häll grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna. Lägg i stången och kardemumman. Koka upp. Dra kastrullen från värmen.
Rör samman äggulor och 1 dl socker. Vispa inte, då blir smeten ojämn. Tillsätt gräddblandningen och rör tills sockret har löst sig. Sila bort kardemumman och vaniljstången.
Fördela smeten i 8 portionsformar.Grädda mitt i ugnen tills konsistensen är krämigt fast, ca 30 minuter.
Inför serveringen:
Värm ugnen till grillvärme. Strö 2 msk socker på puddingarna och låt stå i ugnen tills sockret har karamelliserats, det tar ett par minuter.
Passa noga så att det inte bränns! Strö över lingon.