Crêpes med lax, ägg och dill

Serverar: 15-20 portioner

Crêpes med lax, ägg och dill

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl eller 1 dl grahamsmjöl + 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 msk margarin eller smör
  • Gratinering
  • Riven ost
  • Ca: 150 g lax, gravad eller rökt
  • 3 hårdkokta ägg
  • 3-4 msk hackad dill
  • 2-3 msk grädde eller crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Kan serveras nygräddade, med eller utan gratinering. Kan också gräddas och fyllas i förväg och sedan gratineras före serveringen. Blir då en bra bjudrätt för många, se stor sats nedan. Om pannkakorna gräddas dagen innan bör de inte fyllas medan de är varma.
    2. Lägg dem i stället i en trave med plastfolie eller smörgåspappersremsor emellan, då kan de lätt skiljas åt när de kallnat. Förbered fyllningen, varje förslag räcker till 1 sats pannkakssmet.
    3. Pannkakssmet: Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen. Smält ev fettet och rör ner det i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen.
    4. Grädda tunna pannkakor, gärna i en liten pannkakslagg (crêpepanna). Hetta upp laggen. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen. Beräkna knappt ½ dl smet till en liten pannkaka (crêpe).
    5. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan och grädda på andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Rör om smeten då och då under gräddningen så att mjölet inte sjunker till botten.
    6. Lägg dem efter hand på en tallrik, lägg på fyllning och rulla ihop. Eller fyll pannkakorna sedan de kallnat. Beräkna ca 2 msk fyllning till små pannkakor, 3-4 msk till stora.
    7. Gratinering: Lägg de fyllda pannkakorna bredvid varandra på ett smort ugnssäkert fat. Strö över rikligt med riven ost och gratinera i övre delen av ugnen, 10-15 min. Crêpes kan också läggas i en smord stekpanna, strös över med riven ost och värmas under lock tills osten smält ner.
    8. Ugnstemperatur 250º

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    popik 20 mars 2009

    Åh så gott, de är även goda att äta kalla utan att gratineras. Perfekt på påskbordet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben