Croquetas de pollo ( Cubanska kycklingkroketter)

Serverar: 4 portioner

På Cuba äter man ofta kroketter. Där finns de med olika smaksättningar, fisk, kött och kyckling, jag föredrar dem med kyckling. Kroketterna säljs på gatorna eller i stånd på Cuba, så som vi äter varm korv. Receptet fick jag av min goda vän från Cuba. Barn brukar tycka om dem.

Ingredienser

  • 5 dl kokt eller stekt kycklingkött
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ krm cayennepeppar
  • 25 g smör
  • 1 st mycket finhackad lök
  • 1 lst iten hackad vitlöksklyfta
  • 3 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2-3 msk vit vin, kan byttas ut mot vatten
  • 1 knivsudd riven muskotnöt
  • 2 äggulor
  • Salt
  • Peppar
  • Till friteringen
  • 1-2 vispad ägg
  • Skorpmjöl
  • neutral olja (rappsolja)
  • Instruktioner

    1. Finhacka kycklingköttet eller kör den i mixen ( jag använder köttkvarn). Blanda i persilja och cayenne.
    2. Värm smöret i en stekpanna och stek löken och vitlöken på svag värme. Innan de får färg tillsätter man mjölet, rör hela tiden så mjölet blandar sig väl med smöret. Tillsätt mjölken lite i sänder och vinet eller vattnet, lägg i den rivna muskoten, smaka av med salt och peppar.
    3. Blanda nu i den mixade kycklingköttet. Låt småkoka tills massan blir tjock och nästan släpper botten. Tillsätt äggulorna, en i taget.
    4. Smaka av en gång till.
    5. Småkoka på svag värme, ytterligare 2-3 minuter under omrörning.
    6. Häll massan i en skål och låt kallna. Täck med plastfolie och ställ i kyl i ca 4-5 timmar. Kan göras kvällen innan och låta stå i kyl över natten.
    7. Forma avlånga kroketter som tjocka tummar, vänd dem i vispat ägg först och sedan i skorpmjöl. Upprepa detta tills massan är slut.
    8. Ställ de panerade kroketterna åter i kyl, bra är det om man kan sättadem på en bricka i frysen, de skall vara riktigt kalla innan de steks.
    9. Stek dem gyllen bruna i rikligt med olja. Låt dem rinna av på hushållspapper.
    10. Serveras som drinktilltugg eller med en god sallad,
    11. Det är även jättegott att dippa i en god guacamole.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben