Pollo almendrado (Mexikansk mandelkyckling)

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Denna maträtt är vanlig i södra Mexiko. Den skiljer sig från den svenska varianten. Vi åt den ofta när vi hälsade på hos Pedro, det är också hans recept jag lyckades få när jag var i Mexiko sist, den är så jätte god.

Ingredienser

  • 4 st kycklingfilé
  • ½ lök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • Sås
  • 3 stora tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 knivsudd malen nejlika
  • 1 tsk kanel
  • 1½ dl skållad och skalad mandel
  • 1 msk smör
  • 3 msk creme fraiche
  • 2-3 tsk chipotlepasta
  • 100 g kärnfria svarta oliver
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Koka kycklingfiléerna i 1 l vatten, lägg i buljongtärningarna, grovhacka grönsakerna, blekselleri, lök, vitlök, morot och lagerbladet . Lägg i allt i kycklingkoket. Låt småkoka i ca 25 min. Låt svalna, buljongen skall användas i såsen.
    2. Såsen: Skär tomaterna i bitar, hacka löken fint, skiva vitlöken. Stek löken ihop med nejlikan, kanelen och chipotlepastan i ett par minuter, lägg sen i tomatbitarna, sänk värmen och låt småkoka tills all vätska nästan kokat in. Under tiden rostar man mandeln i lite smör, låt svalna. Mixa nu ihop rostad mandel med tomatlökröran och creme fraiche, det skall bli en tjock sås, häll över den i en traktörpanna eller liten gryta, lägg även i kycklingfiléerna delade i två eller hela. Späd såsen lite i sänder med buljongen från kycklingkoket ca 5 dl. Låt det hela småkoka i ca 40 min, rör ofta så det inte bränns i botten, smaka av. Såsen skall vara ganska tjock. När det är ca 15 min kvar lägger man i oliverna. Serveras med kokta grönsaker och buljongkokt ris eller pasta. Potatis går också bra. Buen apetito!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    LaJefa 22 maj 2008

    Detta måste jag bara testa...älskar mandel i mat!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben