Pollo almendrado (Mexikansk mandelkyckling)
Denna maträtt är vanlig i södra Mexiko. Den skiljer sig från den svenska varianten. Vi åt den ofta när vi hälsade på hos Pedro, det är också hans recept jag lyckades få när jag var i Mexiko sist, den är så jätte god.
Ingredienser
4 st kycklingfilé
½ lök
2 stjälkar blekselleri
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
1 l vatten
Sås
3 stora tomater
1 vitlöksklyfta
½ lök
1 msk olivolja
1 knivsudd malen nejlika
1 tsk kanel
1½ dl skållad och skalad mandel
1 msk smör
3 msk creme fraiche
2-3 tsk chipotlepasta
100 g kärnfria svarta oliver
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Koka kycklingfiléerna i 1 l vatten, lägg i buljongtärningarna, grovhacka grönsakerna, blekselleri, lök, vitlök, morot och lagerbladet . Lägg i allt i kycklingkoket. Låt småkoka i
ca 25 min. Låt svalna, buljongen skall användas i såsen.
- Såsen:
Skär tomaterna i bitar, hacka löken fint, skiva vitlöken. Stek löken ihop med nejlikan, kanelen och chipotlepastan i ett par minuter, lägg sen i tomatbitarna, sänk värmen och låt småkoka tills all vätska nästan kokat in. Under tiden
rostar man mandeln i lite smör, låt svalna.
Mixa nu ihop rostad mandel med tomatlökröran och creme fraiche, det skall bli en tjock sås, häll över den i en traktörpanna eller liten gryta, lägg även i kycklingfiléerna delade i två eller hela. Späd såsen lite i sänder med buljongen från kycklingkoket ca 5 dl.
Låt det hela småkoka i ca 40 min, rör ofta så det inte bränns i botten, smaka av. Såsen skall vara ganska tjock. När det är ca 15 min kvar lägger man i oliverna.
Serveras med kokta grönsaker och buljongkokt ris eller pasta. Potatis går också bra.
Buen apetito!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Detta måste jag bara testa...älskar mandel i mat!