Dansk marsipan- och jordgubbstårta

Måste provas

Ingredienser

  • Mördeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 100 g riven marsipan eller mandelmassa, riven
  • 1 äggula
  • 100 g mörk choklad, smält
  • Vaniljkräm
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena
  • 1 msk socker
  • 1 vaniljstång, urskrapade frön
  • Garnering
  • 1 l jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Rör ihop mördegen och lägg den i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter. Degen blir då lättare att kavla.
    3. Rör smör och socker tillsammans med marsipan eller mandelmassa och ägg. Kavla ut mördegen och lägg den i en smord springform. Bred fyllningen över och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna.
    4. Smält chokladen i ett vattenbad. Pensla kakan med chokladen.
    5. Vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Koka absolut inte, då koagulerar äggulorna.
    6. Låt krämen svalna. Rör ner vaniljfröna i den kalla krämen. Bred vaniljkrämen över chokladtäcket när detta stelnat. Garnera tårtan med rikligt med jordgubbar.

    Liknande recept

    4.7
    2 h 30 min
    6
    5
    4.9
    2 h 30 min
    7-8
    7

    Kommentarer (1)

    SEAbjrpn 23 oktober 2008

    Tack för receptet . Den ser ut till att vara god. Kram SEA

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben