Ett gott, mustigt bröd med hela korn.
- Brödet behöver ett dygn för att stå till sig när det är färdigbakat.
Ingredienser
Dag 1
500 g vatten
300 g hel råg
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt
Dag 2
500 g vatten
300 g mörk sirap
300 g grovt rågmjöl
300 g fint rågmjöl
300 g vetemjöl
60 g jäst
Hela fröblandningen från dag 1
Instruktioner
- Ugn 250°
- Dag 1:
Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
- Dag 2:
Mät upp vattnet och ljumma det till ca 37°.
Smula ner jästen och blanda tills den löst sig.
Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1.
Blanda och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till tvåtredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
- Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta.
Sänk temperaturen till 210°.
För en form som rymmer cirka 1000 g tar det ungefär 75 minuter.
- Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas.
- Lycka till! Njut!
Liknande recept
Kommentarer (3)
Detta bröd vart en stor favorit hos oss.
Hur många bröd blir det av det här receptet?
Godkväll! Verkar vara det rågbrödet jag letade efter Tack! Ha en fortsatt trevlig fredagskväll