Delizie del Piemonte

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En njutbar specialitet från distriktet Piemonte. Rullar av lasagneplattor fylls med zucchini, skinka och ost och gratineras med tomat- och bechamelsås. Lite bökig att göra, men absolut värd besväret. Receptet kommer från f.d restaurang Martini i Stockholm.

Ingredienser

  • 10-12 färska eller ”vanliga” lasagneplattor
  • 12 stora, tunna skivor kokt eller rökt skinka
  • 200 g fontinaost, emmenthaler eller Maasdamer
  • 1 zucchini (300 g)
  • 2 msk vispgrädde
  • 100 g nyriven parmesanost
  • Bechamelsås
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4-1 liter mjölk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Riven muskotnöt
  • Tomatsås
  • 200 g krossade tomater
  • 1 msk finhackad lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Finhackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • Instruktioner

    1. Tips: Gör en ”mis en place”, dvs förbered alla ingredienser innan du monterar plattorna.
    2. Börja med såserna
    3. Bechamelsås: Fräs samman smör och mjöl och späd med mjölk till en slät, tunn sås som får koka sakta i ca 10 minuter. Salta, krydda och smaka av.
    4. Tomatsås: Fräs finhackad lök och vitlök i olja. Tillsått persilja, tomat, salta och peppra. Koka sakta i ca 10 minuter.
    5. Skär zucchinin i tunna skivor och fräs lätt i olja tills de mjuknar lite.
    6. Koka lasagneplattorna, 3-4 åt gången, i rikligt med lättsaltat vatten, ca 4 minuter. Se till att de inte klibbar samman. Ta upp dem och lägg på en plåt.
    7. Pensla plattorna med vispgrädde och strö över lite av parme-sanosten.
    8. Täck med hyvlade ostskivor. Lägg ca 5 zucchiniskivor på varje platta.
    9. Strimla skinkan, lägg på den och rulla ihop plattorna som rulltårtor. Skär rullarna i tre delar och ställ dem på ett gratängfat.
    10. Häll över bechamel- och tomatsåserna och strö över resten av parmesanosten.
    11. Gratinera i 200º ca 15 minuter.
    12. Garnera med små persiljekvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben