Gott och enkelt bröd. Svårt att misslyckas med, ger en knaprig skorpa och passar utmärkt som bjudbröd eller som en rustikt bröd till soppan.
Ingredienser
5 dl vatten
1 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl rågsikt
14 dl vetemjöl plus till utbakning
Instruktioner
- Värm vatten och mjölk till fingervarmt och smula/rör ner jästen. Arbeta ner resten av ingredienserna snabbt till en deg. Strö över ett par matskedar mjöl över degen och låt jäsa 1 timme.
Värm ugnen till 250 grader.
Strö ut vetemjöl på ett bakbord och stjälp försiktigt upp degen. Knåda inte! Jäsbubblorna ska få vara kvar. Jag brukar lägga degen på det mjölade bordet och bara röra runt försiktig så mjölet fastnar.
Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper.
(Jag stjälpte upp degen direkt på plåten med lite mjöl, delade den i två och strödde över lite mjöl och in i ugnen. Är brödet fortfarande kladdigt häll på mera mjöl!
Grädda bröden (de behöver inte jäsa mer) i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter.
Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
- Grymt gott!
Liknande recept
Kommentarer (3)
Relaterade Artiklar
Nyttiga tips och råd!
Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...
Sommarviner
Finns det viner som kan kallas "sommarviner"? Kanske är det viner s...
Lilla salladsskolan!
Det finns numer en uppsjö av goda skott och sallader i kyldiskarna, äv...
I dag har jag för första gången bakat bröd, jag valde ditt recept för det verkade enkelt så här första gången. Super gott och blev det, jag lägger en bild på mina premiär bröd.. haha (du kan ta bort den om du vill) Jag fick tipset av en polare att sätta i en stektermometer och när den visade 95 grader (gäller ljusa bröd) så är brödet klart, det funka klockrent! :)
Vad glad jag blir att det blev bra :-) och tipset med stektermonetern var kanon! Ser framemot att se bilderna från ditt bak. Kram Frugnu ❤️ www.frugnu.se
Bilden är inne! Och tack igen för ett super gott bröd som jag kommer baka gång efter annan, ja är svag för att doppa bröd i soppa, kan tänka mig att det funkar utmärkt till det oxå! :)