Ett saftigt hälsobröd med tranbär och linfrön.
Om du vill så kan du variera torkade frukten.
Ingredienser
1 dl torkade tranbär
1 dl linfrön
1 dl vatten
2 dl mjölk
½ tsk salt
25 g jäst
ca 7 dl ljust siktat dinkelmjöl
Instruktioner
Blanda tranbär och linfrön och häll på vattnet.
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av den ljumma degvätskan.
Tillsätt tranbärsblandningen, salt och resterande mjölk.
Blanda i mjölet lite i taget.
Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen och forma till bullar. Klipp ett kryss med en sax.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med mjölk och grädda ca 12 minuter eller tills de fått fin färg.