Dinkelbröd med äpple och rosmarin
Dinkel ger brödet en mustig smak.
I detta recept får degen jäsa länge i kylskåp, men sedan är det i princip bara att hälla ut den på plåt.
Ingredienser
1/4 paket jäst 12 g
1 msk salt
1 msk + 2msk olivolja
5 dl kallt vatten
13-14 dl dinkelsikt 780-840 g
2 äpplen
2 msk rosmarinblad
1 msk flingsalt
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, 1 msk olivolja och vatten.
Rör ner mjölet till en lös deg.
- Ställ kallt över natten, eller minst 8 timmar.
Hit går bra att förbereda.
- Sätt ugnen på 250 grader.
Kärna ur äpplena och skär det ena äpplet i små bitar och det andra i tunna skivor.
- Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper på. Klappa ut degen på plåten.
tryck ner äppelbitarna. Tryck massor av gropar i degen.
Ringla över resten av oljan 2 msk.
Lägg på äppelskivorna. Strö över rosmarin och flingsalt.
- Ställ plåten i mitten av ugnen. Häll 1 dl vatten i botten av ugnen (för knaprig yta) och stäng genast ugnsluckan.
- Grädda brödet i ca 25 minuter tills det fått fin färg.
Låt svalna på galler.
- Strö över extra rosmarin när brödet serveras.
Liknande recept
Kommentarer (0)