Dovhjortsfärsbiffar med en tuch av apelsin

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Apelsinen sätter verkligen en fin touch på denna rätten.

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 600 g dovhjortsfärs
  • ½ tsk finrivet apelsinskal
  • 1 ägg
  • 2 krm peppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • Mos
  • 600 g potatis
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 50 g smör
  • 1 varm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ krm peppar
  • Skysås
  • 1 ½ dl färskpressad apelsinjuice
  • ½ msk honung
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong tärning
  • 1 krm salt
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk smör
  • Strimlat apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Färsbiffar: Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda färs, lök, vitlök, apelsinskal, ägg, peppar, potatismjöl och salt. Låt blandningen stå ca 5 minuter. Forma biffar och stek ca 2 minuter på varje sida i smör. Lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
    3. Mos: Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och tillsätt smör och mjölk. Vispa moset luftigt, gärna med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skysås: Blanda apelsinjuice med honung i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning och salt. Låt koka ner till cirka hälften. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda ca 2 minuter. Vispa ner smör och apelsinstrimlor precis före servering.
    5. Servera färsbiffarna med mos, skysås och gärna lite sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben