Dumle och nutellasemlor

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

Semlor med nutellafyllning och dumlefluff

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1½ l vetemjöl special (900g)
  • 5 dl vispgrädde
  • 30 dumlekolor
  • Nutella
  • Instruktioner

    1. Värm grädden till den nästan kokar, rör ner dumlekolan tills den smält och allt blandats samman. Låt svalna och ställ sedan in i kylen över natten innan den används.
    2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
    3. Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.
    4. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig.
    5. Tillsätt mjölet lite i taget under knådning. Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg.
    6. Knåda nu degen i ungefär 15 minuter.
    7. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
    8. Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla något större än golfbollstora bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
    9. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
    10. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
    11. När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Lägg i en klick nutella och spritsa dumlefluffet. På med locket och strö över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben