Ellinors viltstek

Serverar: 6-8 portioner

Ett enkelt sätt att laga en otroligt god stek och samtidigt få en mängd helt fantastiskt god sås. En sås som bara behöver 3 msk vispgrädde för att smaka perfekt.

Ingredienser

  • Ca 1 kg nötkött av fransyska eller bogstek
  • eller älgkött för den som så har
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 1 dl lingonsylt eller rönnbärsgelé
  • 2 msk messmör
  • ½ dl soja
  • 10 enbär
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • Sås
  • 6 dl kokspad
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten med buljongtärningar, sylt eller gelé, messmör, soja, enbär och pepparkornen.
    2. Stick in termometern så att termometern kommer in i köttets tjockaste del. Hela röret ska vara instucket. ( Jag använder aldrig termometer men det blir kanon ändå.)
    3. Lägg köttet i en kastrull som precis rymmer steken. Slå på den kokade lagen. På så sätt slipper du skumma.
    4. Koka på så svag värme som möjligt tills dess att termometern visar 75 grader. Det tar ca 1½ timme. Vänd steken gärna efter halva tiden.
    5. Ta upp köttet: Lägg om aluminiumfolie och låt vila ca 15 minuter.
    6. Sila spadet och koka samman utan lock till ca 6 dl
    7. Rör i vetemjöl i lite kallt vatten. Häll i tillsammans med grädden och låt koka ca 5 minuter. Skär upp steken och servera med kokt potatis och kokta grönsaker till.
    8. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    6
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben