Elsas nyttiga grötbullar

Serverar: 23-25 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Detta recept fick jag för många år sedan av gammelfarmor Elsa. Jag har bakat dessa bullar många gånger under åren, de är väldigt saftiga och goda och barnens favorit.

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 0,5 dl sirap
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl rågsikt
  • Instruktioner

    Koka upp havregryn tillsammans med mjölken. Låt koka ett par minuter under omrörning. Tillsätt smör, sirap, mjölk och salt. Smula ned jästen i en degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Häll på resten av degvätskan och tillsätt mjölet. Låt jäsa 40 minuter. Ta upp degen och arbeta den väl på mjölat bakbord. Degen ska vara lite kladdig så ta inte i för mycket mjöl. Forma till bullar och lägg ganska tätt på smord plåt eller på bakplåtspapper. Gräddas i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna under bakduk innan de bryts isär.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.7
    45 min
    35-40
    8

    Kommentarer (7)

    mho 12 november 2012

    Goda men lite kompakta. Ska de verkligen bara jäsa en gång?

    Nillanpst 14 november 2012

    Jag brukar bara jäsa dem en gång. De kan bli kompakta om man tar för mycket mjöl så testa att ta lite mindre mjöl när du rullar dem. Ju kladdigare desto bättre.

    mho 15 november 2012

    Okey, jag testar igen. Barnen gillade dem. :)

    LinneaStromberg 2 februari 2013

    Dom blev super goda! Tack! :)

    Catte77 7 april 2013

    Jättegoda!

    kristina_trinh_16 3 maj 2013

    mina bullar blev inte så där stora som dina och de blev ca 15-17 bullar. jag lät dem jäsa i 40 min. och rätt så enkelt att göra. dem var goda

    Catte77 11 augusti 2015

    Jag gör alltid dubbel sats men gör samma antal bullar, tyckte att de blev så pluttiga annars.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben