En smakrik viltgryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

Efter som större delen av släkten bor/ kommer från Kiruna så tyckte jag att detta lätt smarigt. Lägg bönorna i blöt mins en dag innan tillagning.

Ingredienser

  • 1.2 kg viltkött, älg eller hjort (bog/innanlår)
  • 0.2 kg blandade bönor (sväller till 1 kg efter blötläggning)
  • 0.4 kg färsk svamp
  • 0.4 st gul lök
  • 0.8 dl färska lingon
  • 40 g persilja
  • 0.4 l buljong
  • 0.8 dl grädde
  • Maizena till redning
  • 0.8 l vatten
  • 8 enbär
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1.6 msk dijonsenap
  • Instruktioner

    1. Tärna köttet. Koka frampartibitarna i 40 minuter och blanchera bakpartibitarna i 30 sekunder. Lägg sedan köttet åt sidan.
    2. Skala och hacka löken. Koka ihop buljongen, senapen, löken och grädden med enbären och vattnet i 10 minuter. Red sedan såsen med maizena.
    3. Koka upp två kastruller med vatten. Skär chaminjonerna i grova bitar och koka dem i den ena kastrullen hastigt. Ta sedan upp dem ur vattnet. Koka bönorna i den andra kastrullen tills de blir tuggvänliga och ta sedan upp dem ur vattnet.
    4. Blanda ihop alla delarna: sås, kött, bönor, svamp och lingon. Hacka persilja och strö över. Servera med potatis och eventuellt lingon eller svartvinbärsgelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben